La memòria, l’antídot contra el feixisme. El Silencio de Otros

Published by

on

* Actualització de la nova data.

9 de novembre

IMG_20191105_181550_020

Volem FER MEMÒRIA.
Escoltar les veus que ens arriben del passat per donar’ls hi la rellevància que les conforma i que ens nodreix.
Pensar-nos filles i netes d’aquests referents per portar la seva empremta als nostres projectes.
Entendre les experiències de la nostra memòria recent com exemples de l’antifeixisme que volem construir avui, en aquest present desballestat per l’odi i l’ombra llarga dels totalitarismes, aquest present que no volem deixar perdre.
Creiem en la memòria com medicina del present per això aquest mes en fem un xic.
Fer memòria. Fer preguntes. Desfer el silenci còmplice i la por.

Franco i els seus sequaces van matar persones innocents, van callar les veus crítiques amb l’exili o la mort, van fer passar gana i misèria a la majoria, van treure la llibertat de l’educació i la van posar en mans de clergues manipuladors, van consumar l’espoli d’una manera de viure i entendre la vida, i ens van robar el futur durant 40 anys.

El dictador va morir però la seva manera de pensar la vida pública, de controlar els pensaments de la gent, de dictar normes de conducta, les seves actituds de sospita i menyspreu envers els diferents … no han estat extirpades, continuen latents en el nostre imaginari col·lectiu. I, el que és pitjor, reneixen.

No oblidem què va passar. No oblidem qui ho va fer. Parlem dels crims dels feixisme i recordem les víctimes.

Fem memòria per fer-nos fortes amb les referents i per seguir estimant la col·lectivitat, per tenir cura del que vam ser i caminar el que volem ser.

I que la memòria ens ajudi a desenterrar les paraules, desenterrar els records i desenterrar els sentiments.

📌DISSABTE 9 a les 18:00 h.
🔹Cinefòrum “El silencio de otros” amb Roser Rius (una de les protogonistes de la pel•lícula)!!! Atenció. Ajornem el cinefòrum previst, per facilitar l’assistència i donar suport a les convocatòries de protesta arrel de la sentència i de la brutalitat policial exercida als nostres carrers.

Documental en el qual es revela la lluita silenciada de les víctimes del franquisme que, a dia d’avui, continuen buscant justícia. Filmada al llarg de sis anys, amb un estil de cinema directe i intimista, la pel·lícula acompanya a les supervivents del règim a mesura que organitzen la denominada “Querella Argentina” i confronten un “pacte de l’oblit” sobre els crims que van patir.
Dóna veu als supervivents dels crims de la dictadura, que, usant el principi de jurisdicció universal i com a conseqüència de la Llei d’Amnistia —que encara continua bloquejant a Espanya les recerques dels crims relacionats amb la dictadura— han portat la seva causa fins a Argentina per a buscar justícia i reparació abans que s’acabi el seu temps.
Què passa quan un país ha de repensar el seu passat després de tants anys de silenci?
Pot fer-se justícia quan ha passat tant de temps?
Aquest film planteja qüestions universals sobre el pas de la dictadura a la democràcia i sobre què poden fer els individus per a vèncer el silenci i obtenir justícia.
El SILENCIO DE OTROS ha guanyat el Premi del Públic de la Secció Panorama i el Premi de la Pau de la Fundació Heinrich Böll al Festival de Berlín, així com el Gran Premi del Jurat en el Sheffield International Documentary Film Festival.

Una resposta a «La memòria, l’antídot contra el feixisme. El Silencio de Otros»

  1. Avatar de 🗓OCTUBRE. Memòria Històrica Antifeixista – Ateneu Arreplegades de Castelldefels

    […] Aquest octubre volem FER MEMÒRIA perquè creiem que és la medicina del present: LA MEMÒRIA, L’ANTÍDOT CONTRA EL FASCISME […]

    M'agrada

Deixa un comentari